Skip to content

(verouderd / obsolete) Integratie van een WordPressblog in de catalogus isis.provant.be

09/06/2009

Deze post is achterhaald sinds we een nieuwe versie van onze provinciale cataloguswebsite aan het maken zijn (zie blogpost van 01-06-10). – This post is obsolete.

Moderne bibliotheekcatalogi willen vaak meer dan catalogus zijn, ze willen ook nieuws en evenementen aankondigen, leestips meegeven, gebruikers hun weg helpen vinden in het informatiebos, interactie bieden met de gebruikers enz.

Ik ben zelf ook wel fan van deze aanpak en ging daarom op zoek naar een goede technische oplossing voor onze eigen overkoepelende bibliotheekcatalogus ISIS. De beginsituatie was een beetje zoals dit :-) :

lib20Wel, gelukkig was de beginsituatie iets rooskleuriger en hadden we reeds een mooie aquabrowser als basis. Intuïtief zoeken en gebruik maken van allerlei externe bronnen zoals librarything en google books zitten daar sowieso al in, alsook een beperkte mogelijkheid om nieuwsberichten te posten.

Maar een echte bibblog of site die meer interactie biedt heb je daarmee nog niet. Gelukkig zijn er heel wat goede gratis softwarepakketten (CMS’en) die je toelaten om zonder al te veel technische kennis een (interactieve) website te maken. Ik had al wat ervaring met Joomla en ben in eerste instantie daar mee aan de slag gegaan. Was trouwens niet de eerste met dit idee, want ik ontdekte al gauw een heuse joomla-bibliotheekgroep.

In mijn testomgeving raakte ik echter al snel gefrustreerd omdat het aanpassen van de look en feel van een joomla site heel wat voeten in de aarde heeft. Er zijn wel heel wat themes te vinden, maar die vervolgens nog naar eigen smaak aanpassen is geen sinecure. In mijn zoektocht naar een geschikt thema, kwam ik echter ook op deze site terecht. Dit wordpress-theme dat daar aangeboden wordt, bood precies wat ik zocht. Dus maar even wordpress geïnstalleerd en gekeken of dit pakket ook als oplossing zou kunnen dienen.

Wat een verademing! Ik was meteen verkocht door de prachtige gebruikersinterface, heel wat intuïtiever dan Joomla (naar mijn smaak) en de zee aan beschikbare plugins waarmee je allerlei extra functies kan toevoegen. Het Majapahit-thema aanpassen bleek ook niet zo moeilijk. Het bestaat uit enkele duidelijk gelabelde css en php bestanden, vaak met aanwijzingen in de code. Ik slaagde er zonder noemenswaardige kennis van php makkelijk in om de weergave aan te passen (aantal tekstblokken, kleuren, lay-out tekstblokken, …)

Het bloggedeelte van de bibsite kreeg zo al gauw vorm. Grootste uitdaging was nu nog de integratie met de bestaande aquabrowser catalogus.  Gelukkig konden we daar een beroep doen op het enthousiasme van onze softwareleverancier Cipal. Hun medewerker René, is aan het coderen geslagen en voegde zelfs een hoop nuttige features toe aan het Majapahit-theme die ons meer controle geven over het publicatieproces van de nieuwsitems.

Zo zijn we eigenlijke op korte tijd van deze ‘droge’ lay-out naar deze nieuwe gegaan:

Isis toen en nu

Isis toen en nu

Wat zijn nu eigenlijk de nieuwe mogelijkheden die we krijgen door een wordpressblog te integreren in aquabrowser:

  • Berichten kunnen in categorieën ondergebracht worden
  • Welke berichten in beeld verschijnen of niet kan per gemeente ingesteld worden
  • Lokaal nieuws kan door bibliotheken zelf ingegeven worden (via de wordpress-blog)
  • Gebruikers kunnen reageren op berichten
  • ….

Zelf ben ik uiterst tevreden van het resultaat, maar dit soort werk is nooit af natuurlijk, we dromen van nog meer gebruikersinteractie bijvoorbeeld. Wordt vervolgd …

About these ads

From → Tech-stuff

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

%d bloggers op de volgende wijze: